Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Σχετικά με το αλιευτικό καταφύγιο . . .


Πριν από ένα χρόνο περίπου ο Σύλλογος των Επαγγελματιών Αλιέων διευρυμένου δήμου Μεσολογγίου, στον οποίο είμαι και μέλος, εξέδωσε μια επιστολή με την οποία ενημέρωνε και εγγράφως για τα σοβαρά προβλήματα του αλιευτικού καταφυγίου, και όχι μόνο, τον τότε πρόεδρο του λιμενικού ταμείου κ. Παπαδόπουλο Παναγιώτη.
Στην επιστολή που είχαμε στείλει στον κ. Παπαδόπουλο ζητούσαμε εκτός των άλλων να ελέγξει δύτης τις συνδέσεις των πλωτών με τα αγκυροβόλια προκειμένω να διαπιστωθεί αν κάποια ναυτικά κλειδιά είχαν φθαρεί ώστε να αντικατασταθούν για να διασφαλίσουν τα αγκύρια και τη σταθερότητα του καταφυγίου και να ασφαλιστεί η γέφυρα η οποία κρεμόταν στο κενό αφού είχαν κοπεί οι συνδέσεις ώστε να αποφευχθεί προσωρινά ο κίνδυνος ατυχήματος.
Η απάντηση την οποία εισέπραξε τότε ο σύλλογος από τον κ. Παπαδόπουλο ήταν ότι  «ευρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα».
Μετά από αρκετό καιρό και βλέποντας την πλήρη αδιαφορία του προέδρου του λιμενικού ταμείου κάποιοι ψαράδες αναγκάστηκαν μόνοι τους να σηκώσουν την γέφυρα που κρέμονταν σε σχοινιά και να την καθίσουν πάνω στον κυματοθραύστη για να αποφευχθεί προσωρινά ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος. Το καλοκαίρι, με έναν μικρό αέρα, η δυτικά εξέδρα του αλιευτικού καταφυγίου μετακινήθηκε από τη θέση της και κινδύνευσαν να καταστραφούν τα σκάφη που ήταν δεμένα πάνω της (σχετικές εικόνες είχαν δημοσιευτεί).
Αυτή η άρνηση και η αδιαφορία του πρόεδρου του λιμενικού ταμείου  να προωθήσει τα προβλήματα των ψαράδων, έθεσε σε κίνδυνο τα αλιευτικά σκάφη στην δυτική εξέδρα. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας λιμενικής επιτροπής, από τον κ. Λουκόπουλο Βασίλη, πραγματοποιηθήκαν επανειλημμένες συναντήσεις μαζί του και στις 26 Σεπτεμβρίου 2013, ανετέθη σε ανεγνωρισμένο δύτη να κάνει υποβρύχιο έλεγχο στα ναυτικά κλειδιά, στις αλυσίδες και στα μπλόκια που κρατούν τις πλωτές εξέδρες.
Κατά τον έλεγχο όμως διαπιστώθηκε ότι λείπουν από τον κυματοθραύστη μια αλυσίδα στην ανατολική πλευρά και μια αλυσίδα που κρατάει ενωμένα δύο κομμάτια του κυματοθραύστη.
Κατά τον έλεγχο όμως στις εσωτερικές προβλήτες διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διότι απουσιάζει το 90%!!!! των αλυσίδων πράγμα που καθιστά το αλιευτικό καταφύγιο στο εσωτερικό του τμήμα εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλεια των καϊκιών που ελλιμενίζονται εκεί.
Αν από την αρχή είχαμε ακουστεί και είχε γίνει ο έλεγχος πριν ένα χρόνο οι απώλειες θα ήταν πολύ μικρότερες και θα είχαν να κάνουν με τα ναυτικά κλειδιά των συνδέσεων τα οποία πρέπει αν αντικαθίστανται σε ορισμένο χρονικό διάστημα, όμως αυτή τη στιγμή από την αναλγησία κάποιων ανθρώπων και από την έλλειψη ικανότητας να διοικήσουν σωστά στα μικρά πράγματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ζημιά όχι μόνο 80 ναυτικών κλειδιών, αν ο έλεγχος γινόταν όπως έπρεπε να γίνει, αλλά πλέον και 814 μέτρα αλυσίδας διαμέτρου 20χιλιοστών και αυξημένων εργατικών για την τοποθέτηση.
Να που για άλλη μια φορά λοιπόν οι απλοί και οι κατά μερικούς αγράμματοι ψαράδες που κάποιοι δεν τους θέλουν να εμπλέκονται στην κοινωνική ζωή γιατί τους χαλάνε τη σούπα  αποδείχθηκε ότι είχαν απόλυτο δίκιο και καλούμαστε τώρα να συμμαζέψουμε αυτά που δημιούργησε η έλλειψη ικανότητας διοίκησης που είχαν κάποιοι.

Ελπίζουμε η παρέμβαση να γίνει άμεσα ούτος ώστε ο χειμώνας να βρει τους ψαράδες ήσυχους γιατί τα σκάφη τους θα είναι ασφαλή σε ένα σταθερό καταφύγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου